Cozonac nemtesc stollen.

Stollen este un cozonac  traditional german.Se pregateste de craciun,dar daca e cozonac de ce nu si de pasti.Este bogat in arome,plin de unt,stafide si fructe confiate,unde umplutura cintareste aproape cit aluatul.Cozonacul nu este unul  pufos, ci fraged si consistent,foarte aromat.


Ingrediente pentru un cozonac:
500g faina
250ml lapte
100g zahar
200g unt topit
110g migdale macinate
55g drojdie proaspata
o esenta de migdale
o esenta de vanilie
1/2lingurita nucusoara macinata
1/2 lingurita cuisoare macinate
200g stafide
100g coaja confiata de portocale
100g coaja confiata de lamiie sau lime
200g martipan
30g zahar pudra
unt topit pentru uns cozonacul



Mod de preparare:
Peste lapte adaugam drojdia,2l zahar,2l faina mestecam bine si lasam la crescut 5 minute.
Cernem faina intr-un vas,adaugam zaharul.nucusoara,cuisoarele,esenta de vanilie,esenta de migdale,migdalele macinate si se amesteca bine.Se adauga untul topit,apoi amestecul de drojdie.Incorporam bine totul.
Se pune aluatul pe o suprafata tapetata bine  cu faina si se framinta foarte bine cel putin 10 minute.


Apoi se adauga coaja de portocala,coaja de lime si stafidele.Incorporam bine.



Apoi punem aluatul intr-un vas curat la loc caldut  pentru 1,5-2 ore la crescut.
Uitati ce frumos a crescut......pentru stollen este a crescut foarte bine pentru ca acesta e plin de fructe uscate si confiate.



Dupa ce aluatul a crescut se intinde si se punem martipanul modelat in forma cilindrica in mijloc.Se ruleaza incet incit acesta sa ramina in mijloc.


Se aseaza in forma si lasam la crescut inca 2 ore,apoi ungem cu unt si punem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 1 ora.

scoatem din cuptor si ungem cu unt topit,apoi peste se presara cu zahar pudra.Se lasa la racit.
Aveti grija la cuptor fiecare cuptor coace diferit.Cel mai bine verificatil cu un betisor de lemn daca acesta e copt.Poate ca la-m tinut cu 5 minute mai mult si este putin mai rumenit.Dar foarte bun!!!


Pofta buna si serviti cu placere alaturi de cei dragi cel mai bun cozonac.
Detalii video mai jos in link:
Canalul meu de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=x9VNmH-gIds

Comentarii

Postări populare